Nästa artikel
Sommarföljetong, Saabresan del 1
Reportage

Sommarföljetong, Saabresan del 1

Publicerad 10 juli 2012
- Har vi tänkt på allt nu då? - Förmodligen inte. - Bra, då drar vi.

Isak, Hugo och Tompa är tre kamrater som delar sin passion för Saab. När dom bestämde sig för att bege sig på långresa till sommaren, så kunde dom inte bestämma sig för vems bil dom skulle ta, så dom åker med var sin!

Resans startpunkt är Strängnäs, målet är riksgränsen, för att sedan vända neråt genom Norge, helskinnade, och med hela bilar. Ett stopp i den heliga staden för Saabtokar, Trollhättan är planerad på hemvägen också. Beräknad körsträcka, c:a 450 mil.

Vid middagstid igår bar det iväg, och här är första reserapporten från Isak Edman

________________________

Vi möts av regn, mer eller mindre, hela vägen. Värst är det norr om Färneforsen där bilar håller 50 och ändå slickar mittsträngen. Husvagnsekipage vet tydligen inte vad filkörning innebär.

En fin stint hur som helst och vi väljer vägen Eskilstuna - Fagersta - Ludvika - Malung - Sälen - Särna. Vi övernattar hos Isaks farföräldrar i Öjvassla, 2 mil grusväg från civilisationen. Vi bjuds på kolbotten med messmörsås och fläsk, en ytterst lokal rätt och unik för Särna med omnejd.

Till slut, efter att ha gått igenom ungefär var femte mil av dagens sträckning och ondgjort oss över husvagnars överhuvudtagna existens fäller vi ner locken och slumrar in. Invid ligger fäboden med en stor eldstad i mitten och tidningspapper som dekoration mot den nakna timmerväggen. På vallen hörs fritt strövande får och hästar och genom hela det lilla samhället ringlar sig fjällbäckar kors och tvärs.

Idag siktar vi mot Jämtland, Laxsjö via Flatruet. Regn och rusk fortlöper.

Kända fel hittills:

Isak: Hårda bilsteindämpare tillsammans med lågrofil 17" är inte optimalt i regn. Två förrädiska kast bekräftar det. Avgassystemet skrapar i lite nu och då, men gnistregn är bara coolt...

Tompa: Ett visst missljud från nån broms, lite oklart varifrån dock.

Hugo: Lämnar fina regnbågsfärgade pölar här och där, nu och då. Troligen adaptern till oljefiltret som inte tätar riktigt.

Nu pillar i femman och drar!

 

/Isak Edman

_____________

På svenska sommarvägar med SAAB.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.