Nästa artikel
Sportimport
Import

Sportimport

Publicerad 6 december 2012 (uppdaterad 6 december 2012)
En italiensk bil som nästan är amerikansk, mittmonterad V8 från Ford, och dessutom såldes dom av Ford, De Tomaso Pantera.

Pantera presenterades 1970 och kom ut på marknaden under 1971, den har blivit känd som en slags fattigmans-Lamborghini, men prestanda och design stod ändå inte långt efter. Dock var mekaniken ganska standardmässig, 351" Clevelandmotor från Ford och en transaxel från ZF stod för framdrivningen. Dessa delar var mer pålitliga än vad resten av bilen var... De första bilarna fick en hel del befogad kritik för kvalitéten, eller snarare avsaknaden av den. Gradvis förbättrades detta och Panteran kom att byggas i över 20 år, ända fram till 1992. 

 

Men deras storhetstid var de första åren då hela 5500 såldes i USA fram till 1975 då man slutade saluföra den där.  I jämförelse med den totala produktionen fram till 1992 som stannade på 7260 bilar så kan man dra slutsatsen att Panteramodellen förde en rätt vegetativ tillvaro i De Tomasos utbud de sista 15 åren.  Med dom siffrorna så förstår man också att det är lättare att hitta sin Pantera därborta än att leta hemmavid.  I Sverige såldes faktiskt en Pantera ny, och en Deauville, idag har De Tomasoklubben dock c:a 165 bilar i sitt register.

de allra tidigaste Panterorna hade runda dörrknappar

som tidigt byttes ut mot fungerande diton.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.