Bild
Nästa artikel
Import

Stjärnstatus

Publicerad 31 januari 2012
En av de mest prominenta bilmodellerna från Tyskland har hittat hit efter mer än 40 års törnrosasömn.

Nordamerika har länge varit de europeiska bilindustriernas stora födkrok, efter kriget kom ny världsordning och ekonomi, uttrycket "Export or die" myntades och var den bistra verkligheten för de flesta tillverkare. Tyska märken hävdade sig väl med sin kvalité och nu ser vi en hel del av dessa komma hit från just USA.

En bil som antagligen var oerhört dyr för amerikanska köpare, och betingar även idag rejäla summor dom få gånger en dylik dyker upp för försäljning, den ståndsmässiga Mercedes Benz 300 tourer. 
Mercedes flaggskepp 300 kallas ofta för Adenauer-modellen, då tysklands kansler Kondrad Adenauer ofta och gärna åkte dessa pampiga vagnar. Den fyrdörrars öppna varianten var ganska ovanlig, 642 stycken gjordes 1951-55 och var ofta specialbeställningar för statschefer och liknande som ville ha öppna paradvagnar. Mercedes Benz 300 byggdes fram till 1962, och efter 1955 beställdes bara 65 stycken till sådana här öppna vagnar. Denna är en 55:a och tillhör den tidigare varianten.

Vem som köpt och brukat denna som ny är okänt, men det sista skattekvittot gick ut 1968 och bilen har stått undanställd sedan dess.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.