Bild
Nästa artikel
Reportage

Stockholms snyggaste P-hus?

Publicerad 24 februari 2020 (uppdaterad 25 februari 2020)
Parkaden var tänkt att bli det första i en rad av nya parkeringshus i centrala Stockholm. Men många har velat riva det genom åren, istället är P-huset nu ett byggnadsminne.

Invid varuhuset NK i centrala Stockholm ligger Parkaden – tänkt att bli ett av 20 parkeringshus som skulle byggas på nedre Norrmalm. Det blev aldrig så många och några av de som verkligen byggdes – som Elefanten – har rivits.

Parkadens in- och utfart på Regeringsgatan fotograferad 1966.

Det är inte billigt att parkera här men det är en upplevelse om man tar sig tid att ta in byggnaden. För varje våningsplan man kör uppåt på de sluttande golvplanen så ändras ytterväggens dekor i betongen. Det är siffror som visar vilken våning man är på. På våning sex är det stopp.

På vilken våning är jag? Parkadens fasad är en enda stor påminnelse om det! Här är hela väggen full av siffran sex!

Parkaden ritades av arkitekten Hans Asplund och stod färdigt 1964. 

År 2007 blåklassade Stockholms Stadsmuseum byggnaden, det betyder att huset uppfyller kriterierna för ett byggnadsminne. Men beslutet var inte okontroversiellt, en del tyckte då och tycker säkert fortfarande att huset istället borde rivas.

Manuell utfartskontroll i Parkaden 1968.

I Klassiker nr 2/2020 kör vi runt i vår orangefärgade Renault 4 och ser hur den kontrasterar mot Stockholms mest brutala betongmiljöer!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.