Nästa artikel
Svårare att få ut ägaruppgifter
Reportage

Svårare att få ut ägaruppgifter

Publicerad 30 november 2016 (uppdaterad 30 november 2016)
Den som vill veta vem som äger ett fordon via Transportstyrelsens hemsida tvingas numera att identifiera sig med e-legitimation.

 ”Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer” är Transportstyrelsens mest använda e-tjänst med tusentals sökningar varje dygn, men sedan mitten av oktober har två ändringar genomförts av tjänsten. Förutom e-legitimation kan man nu bara få ut 25 uppgifter per dygn.

Ägaruppgifter är en offentlig handling och vanligen får myndigheter inte fråga vem det är som begär ut informationen. Transportstyrelsen hävdar att den som använder e-tjänsten är anonym då man har en kryptering som gör att man inte kan återskapa personnumret från den som ställer en ägarfråga.

– Offentlighetsprincipen reglerar att vi ska tillhandahålla information, men inte på vilket sätt. När det gäller e-tjänsten finns det andra krav som också måste mötas, till exempel att ingen nyttjar den i extrem omfattning för att bygga egna register. Åtgärden med e-legitimering handlar om att hålla koll på den begränsning som nu finns i tjänsten, inte om att identifiera personen bakom, säger Mikael Andersson som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

Den som inte vill använda e-legitimation hänvisar Transportstyrelsen till sin kundtjänsttelefon. Där kan man få ägaruppgifter uppläst i luren eller via fax.

Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.