Nästa artikel
Sveriges populäraste Saab!
röstresultat

Sveriges populäraste Saab!

Publicerad 31 december 2012
I en webbenkät fick Klassikers läsare ett år efter Saabs konkurs berätta vilken modell som ligger dem varmast om hjärtat. Vilken tror du vann?

När Klassikerläsarna får bestämma vilken Saabmodell som var den mest lyckade är det inte urmodellen 92 som vinner, den får tvärtom minst antal röster. Det är inte heller den exotiska Saab Sonett som tar hem spelet, bara fem procent håller den som favorit. Den i många stycken fascinerande Saab 9000 kammar inte heller hem någon topplacering med tio procent av rösterna.

Istället är det kortnosen, alltså Saab 93, 95 och 96 från åren 1956 till 1964, som tar hem spelet med 27 procent av rösterna. Kanske inte så oväntat, den personifierar Saab för många och på slutet av företagets levnad pratades det en del om en retromodell med drag av den kaxiga modellen. Tyvärr blev den aldrig av.

På andra plats, med 20 procent av rösterna, kommer 900-modellen. Lite av en skräll, vi hade nog trott att både V4:an och 99 skulle vara mer poppis men de hamnade strax efter med 17 respektive 16 procent av rösterna.

900 på säker andraplats.

V4 halkade in på tredje plats.

99:an nådde bara 16% av våra läsares röster, kanske kommer den stiga framöver?

SAAB Sonett nådde bara ynka 5%.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.