Nästa artikel
BMW nybes u a på ö
projekt 1502

BMW nybes u a på ö

Publicerad 11 juli 2015 (uppdaterad 17 juli 2015)
Det var dags för besiktning av Klassikers BMW. Johan Ålander fick uppdraget.

Det har gått två år sedan vår BMW var på besök hos myndigheternas förlängda arm för att kolla hälsotillståndet. Bilprovningen alltså. Nu var det dags igen. Den har gått 281 mil sedan förra besiktningen 2013 – ungefär 265 av dem har Klassiker kört de senaste månaderna. Det är mer än vad förra ägaren Gunvor körde de senaste 15 åren.
 
Som liksom alla tidigare var förra besiktningen utförd i Visby på Gotland. Man får inte göra förändringar i för stora steg. Se bara när vår BMW skulle åka till fastlandet första gången. Den trilskades så i den milda grad att vi höll på att  missa båten. Inte så konstigt – den var ju helt oförberedd.
 
Den här gången gick jag ned till garaget dagen före och pysslade om den. Kollade så att allt fungerade. Fixade ett glappt bakljus och ett igensatt spolarmunstycke. Letade fram varningstriangeln samtidigt som jag gick och muttrade lite lagom högt om att imorgon ska vi åka till en annan ö där det omgivande vattnet mycket väl kan ha varit vid Gotlands stränder. Lidingö närmare bestämt.
 
Långt ut ganska nära vattnet finns den bilprovning som vi skulle besöka. Allt var under kontroll. Men det är som hos tandläkaren. Man vet aldrig om de ska hitta något hål.
 
Bilprovarna hade inte allt för mycket att göra. Så vi var extra välkomna.
– Det är inte svårt att få besiktningstider här vid den här tiden på året. Det är inte kotte hemma på ön verkar det som, berättade tjänstgörande besiktningsman.
 
Som väntat gick vår BMW igenom utan anmärkning ända tills det var dags för avgaskontroll. Då skenade mätaren iväg till icke godkänt område men besiktningsmannen fick snabbt fram en skruvmejsel ur fickan och justerade CO-halten till en lagom nivå. Det hela resulterade i ett blankt protokoll. Om två år är det dags igen. Kanske på fastlandet.

Text & foto Johan Ålander

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.