Nästa artikel
Var tar prototyper vägen när dom dör?
utskrotat

Var tar prototyper vägen när dom dör?

Publicerad 7 februari 2013 (uppdaterad 17 februari 2013)
massor av intressanta testbilar och prototyper har försvunnit genom åren.

Prototyper, och de varianter vi aldrig fick se ute på vägarna är intressanta, dels för, ja vi fick aldrig se dom, och dels för de oftast stod för viktiga detaljer i form och konstruktion på vägen till den färdiga produkten. En del slipper undan, hamnar på museum eller i privata händer, men de flesta har försvunnit sedan länge.

 

Här är en grupp mycket speciella bilar, det rör sig om en förserie till det som senare kom att kallas Volkswagen, men just dessa exemplar byggdes hos Mercedes-Benz under ledning av Ferdinand Porsche 1937. 30 stycken skall ha byggts och gick under namnet Volkswagen typ 30. 


Året efter hade Folkan, som då kallades Kdf-wagen fått sin slutgiltiga form, och dessutom hade man uppfört inte bara en stor fabrik utan en helt ny stad för att husera arbetarna. Kdf-Stadt hette den, som efter kriget bytte namn till det mer bekanta Wolfsburg.

Och när den nya tyska folkbilen hade presenterats hade typ30-bilarna tjänat ut sin roll och slogs helt enkelt sönder, bit för bit metodiskt och noggrant med tysk presicion...  

Ingenting av dessa sparades, antog man länge, först någon gång på 80-talet dök ett eller två chassin upp som tydligen hade glömts eller smusslats undan, det är alla spår som finns kvar av den underliga Volkswagen typ 30.  
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.