Bild
Nästa artikel
Vintertid

Vinterkul från Chrysler

Publicerad 9 december 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Moped på snön, eller en snöskooter som såg ut som en moped?

En egendomlig parentes i Chryslers fordonsutbud var den tuffa lilla  Sno-runner som gjordes 1979-82. Det lär börjat som en idé för militärt bruk, men inget verkar verifierat om detta. Hursomhelst  så är Sno-runner full av smarta lösningar. Hela cykeln, eller vad man ska kalla det kan plockas isär på under en halv minut med snabblås. motorn är en två-taktare på 135cc som gav runt 7 hästar i grundversion, det lär funnits sno-runenrs på 12-15 hk också.  Hela prylen väger 35 kilo.

 
Dessa tillverkades av Chrysler Outboard Marine division i Wisconsin, nypriset var $900. Oklart hur många som byggdes men cirka 10 000 skall i alla fall ha gjorts i första serien.
Runt 1980 hade Chrysler en hel del finansiella problem och proppen drogs ur projektet. Tillverkningen såldes vidare och restlagret såldes ut för $288 stycket. Senare tillverkade Sno-runners kom att döpas om till Snow-rabbit,  Även japanska Echo tog hand om en del och återlanserade Sno-runnern i egen regi med lite annorlunda detaljer, dessa sägs ha sålts i långt större antal än originalet, men siffrorna verkar vara osöääkra. 
  • Vad är en Sno-runner? En mini-snöskooter? Moped med medar? eller just bara Sno-runner, hur tingesten funkar och hur kul man kunde ha med den 1979 visas bäst i följande klipp: http://youtu.be/5IuS_H51_2E
  •  

Tyvärr blev sno-runner en kortlivad fluga, synd var det för det verkar varit en kul grej. Men förutom Chryslers interna problem vid denna tid som definitivt dödade projektet, så hade den ett par barnsjukdomar som säkerligen kunnat arbetats bort om tiden funnits. Den klarade till exempel inte djup lös snö eller pudersnö, nåt som det finns väldigt gott om i bergstrakterna där efterfrågan på dessa var som störst. Ett annat problem som uppstod i just dessa högt belägna trakter, motorn gick inte att ställa för rätt blandning, den orkade inte med i tunn luft helt enkelt.

 

sno-runner

Chrysler Sno Runner 6000

Motor: Encylindrig tvåtaktsmotor, 135cc.

Förgasare: Tillotson 320

Effekt: 7-12hk

Toppfart c:a 50km/h

Vikt: 33kg

Längd 236cm

Bredd: 69cm

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.