Bild
Nästa artikel
Reportage

VW T1 tillbaka – eldriven

Publicerad 1 mars 2011 (uppdaterad 1 mars 2011)
Vi kan inte undanhålla det faktum att det är bilsalong i Genève. VW visar ett eldrivet koncept, en modern tolkning av T1.

Det är många elbilar på precis öppnade Genève-salongen. Få är dock så läckra som konceptbilen VW Bulli. Det är en modern tolkning av 60-årsfirande T1, eller Transporter 1, eller Bulli, eller Microbus, eller Folka-bussen på ren svenska. Kärt barn har många namn.

Konceptbilen kallas ”New Bulli” och är en eldriven skapelse som är tänkt att frakta sex personer. VW har trixat med busskoncept sedan 2001 när ”Microbus Concept” visades på bilsalongen i Detroit.

Nu verkar man vara nära målet eftersom konceptet nämns som en femte modell bredvid Caddy, Touran, Sharan och Multivan/Caravelle.

Effekten i elmotorn är 85 kW och 270 Nm. Motorn förses med energi från ett litiumjonbatteri med en lagringskapacitet på 40 kWh, som ska kunna ge en körsträcka på upp till 300 km. New Bulli accelererar från 0 till 100 km/h på 11,5 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 140 km/h. VW säger också att bensin- och dieselmotorer kan vara aktuellt, vilket ytterligare stärker misstankarna om snar produktion.

Apples surfplatta iPad har fått ta plats i mittkonsolen och fungerar som en multifunktionell pekskärm. Tillsammans med Internet-baserade applikationer i iPad och mediacentret hanterar det också kontrollen av funktioner som Bluetooth-handsfree och navigationssystem. Hela enheten av hastighetsmätare och multifunktiondisplay kommunicerar också med iPad.

Bussen är 3,99 meter långt, 1,75 meter bred och 1,70 meter hög. Axelavståndet är 2,62 meter. De yttre och mellersta sittplatserna i den främre bänken kan fällas medan det bakre sätet kan helt stuvas undan vilket ger en lastkapaciteten på 1 600 liter. Sätessystemet kan omvandlas till en stor bädd med bara ett moment. Tänka sig, en perfekt lösning för weekendresa.

Historiken enligt VW: Bulli – idén går tillbaka 64 år
Utan den holländska Volkswagen-importören Ben Pon, kanske T1 inte hade funnits, och naturligtvis inte heller konceptbilen i Genève. Det beror på att Pon var den person som den 23 april 1947 skissade fram en bild av en kompakt buss i sin anteckningsbok. Egentligen var holländarens teckning en enkel vy från sidan av en radikalt förkortad omnibuss placerad över hjulbasen på Volkswagen-bubblan. Goda idéer brukar bara kräva ett par drag med pennan, men de kräver en särskild ansträngning för att genomföra dem. Volkswagen designers tog denna skiss och skapade bussen som blev snart blev en ikon.
Konceptbilen går nu i fotspåren av den ursprungliga bussen men följer Volkswagens nya "design-DNA." Teamet leds av Walter de Silva, chef för Volkswagen Group Design, och Klaus Bischoff, chefsdesigner för Volkswagen-märket.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.