Bild
Nästa artikel
Träffreportage

Världens största Saabmarknad

Publicerad 7 september 2012 (uppdaterad 30 april 2014)

Foto: Gustaf Sjöholm

Söndagen den 2 september hölls den årliga Saabmarknaden, som arrangeras av Östgöta Saabklubb.

För andra året var vi på Kråkvilan i Norrköping. Detta är normalt speedwaylaget Vargarnas hemmabana som vi får hyra.

I år var det 24:e året som denna Saabmarknad hölls. Man kan säga att denna marknad har utvecklats mycket. Från början arrangerade Östgöta Saabklubb en höstträff med marknad, man körde en liten sträcka och sedan avslutade man med att öppna sina bakluckor, där man kunde köpa och byta lite delar med varandra.

I början av 1990 talet så flyttades marknaden till hockeyrinken på Gistads idrottsplats. Där fick både marknadssäljarna och finbilarna plats. För tre år sedan växte vi ur området och flyttade till Kråkvilan istället.

Denna marknad är lite speciell, då bara delar som har med Saab att göra säljes, allt från de första Saab 92:orna upp till senaste Saab 9-5. Man kan till och med köpa en hel bil. Allt för att hjälpa varandra att hålla denna kulturskatt levande, särskilt nu när inte Saab finns längre.

I år hade vi 50 säljare och cirka 800 besökare. Denna marknad är känd inte bara i Sverige utan Saabkännare i hela Europa besöker oss. I år hade vi besökare från Danmark, Norge, Finland, Holland, Tyskland England och Ryssland. Vi har även haft besökare från de baltiska länderna och Polen.

Eftersom många reser långt finns vi på plats redan på lördagseftermiddagen, och tar hand om gästerna. Man kan campa med tält, husvagn och många sover till och med i sina bilar. Det kan man kalla entusiasm!

Så kom ihåg; Boka första helgen i september. Då är det Saabmarknad i Norrköping.

 

Text och foto

Roger Forssén

(Ordförande i Östgöta Saabklubb)

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.