Nästa artikel
Pressröster om Volvo 165
Våra klassiker

Pressröster om Volvo 165

Publicerad 4 juni 2012 (uppdaterad 5 juni 2012)
Klassikers projektbil Volvo 165 har vi skrivit om många gånger. När den var ny 1972 valsade den även runt både i amerikansk och svensk motorpress!

En Volvomodell som inte finns, det är klart att den borde väcka en del uppmärksamhet. Det gjorde i alla fall den Volvo 164E som den tidigare Volvoingenjören Sture Levin lät Yngve Nilssons Karosserifabrik i Laholm bygga om till herrgårdsvagn 1972. Stures tidigare kollega på Volvo, Peo Jondelius tog tre bilder på bilen när den precis var färdigbyggd och en av de tre bilderna spreds senare över världen.

Först ut var Klassikers systertidning Vi Bilägare. I nr 24/1972 skrev tidningen under rubriken ”lastbar i lyxklass” att ”Frågan är om inte den här vagnen är snyggare än Volvos egen herrgårdsvagn”. Bilden på bilen var spegelvänd vilket syntes tydligt på de felvända bokstäverna i registreringsnumret.

Tack vare Vi Bilägares Björn Svallner spreds sedan bilden på Volvon till andra sidan Atlanten. I maj 1973 publicerades samma bild som i Vi Bilägare – men nu rättvänd - i den amerikanska tidningen Road & Track. Under mellanrubriken ”The Wagon gap” beskrevs den amerikanska bilmarknaden ha ett glapp bland kombibilarna. Det skulle finnas utrymme för något mellan små och klena europeiska kombibilar och de fortfarande mycket stora amerikanska herrgårdsvagnarna menade artikelskribenten.

”We´ve wondered why Volvo doesn´t make a wagon version of the 6-cylinder 164 sedan… Probably there isn´t much market for a sizable 6-cyl wagon in Europe, but we´d bet on a substantial sale for it here.” Artikeln fortsatte sedan med att berätta om Sture Levins Volvo. Bildtexten löd: ”Dream car for Volvo wagon drivers: One man´s custom 16(5)E.

Volvos kundtidning Ratten skrev om 165:an i nr 2/1973. Men den andemening av ”Volvo borde bygga den här” som Vi Bilägare och Road & Tracks artiklar hade fanns förstås inte i ett officiellt Volvo-organ. Istället konstaterade man lite lätt lakoniskt att: ”Här ser ni en 164:a som byggts om till herrgårdsvagn…”.

Vidare uppmuntrades läsarna att höra av sig till redaktionen om de kände till: ”någon annan som byggt om sin Volvo på ett mer eller mindre fantasifullt sätt”. Som ägare till den här omskrivna bilen är jag jätteglad att jag nu hittat exemplar av alla de här tre tidningarna.

Nu återstår bara att hitta den lokaltidning som enligt Sture Levin också skrev om bilen när den var ny.

Läs om den nyrenoverade Volvo 165:an i Klassiker nr 5/2012!

165:an uppmärksammades även på andra sidan atlanten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.