Bild
Nästa artikel
Våra klassiker

Fabriksbyggd Volvo 165!

Publicerad 12 december 2011 (uppdaterad 15 februari 2012)
I Australien finns en 165 som byggts av Volvo – och nu är den på väg att renoveras!

Volvo 165 – alltså en herrgårdsvagnsversion av 164 serietillverkades aldrig i Torslanda och om någon bil byggts som ett prov i Göteborg så lär den inte finnas kvar. Men i Australien finns faktiskt en 165 som byggts av Volvo – och nu är den på väg att renoveras!

Vi har nämnt den förut i Klassiker, men alltid med små ”ska ha” eller ”enligt uppgift” som hängsle och livrem. Men den finns! I februari 1972 byggde Volvos sammansättningsfabrik i Clayton, Victoria en 164 herrgårdsvagn. Två så kallade CKD-kit till en 145 och en 164 försvann för att uppstå som en 165 med en orange Nissan kulör, svart läderklädsel och luftkonditionering.

Enligt boken ”Volvo Down Under” var syftet att komma runt australiensiska importbegränsningar då man tänkte exportera Volvo 165 till USA. Enligt boken satte myndigheterna stopp för planerna, men mer sannolikt är det nog att ett samtal från Hisingen räckte för att det bara skulle bli en 165.
Bilen användes först av chefen för sammansättningsfabriken och idag ägs den av volvoentuisiasten John Johnson i Melbourne som sannolikt är den tredje ägaren. Historien om hur bilen kom till har bekräftats i ett brev från Volvo till den andre ägaren.
 
John har under flera år arbetat med att renovera bilen och märkligt nog var den än mer rostangripen än Klassikers Volvo 165. John har nu kommit så långt att i princip allt plåtarbete är klart.
 
Fredrik Nyblad

John ägde bilen i tolv år innan han till slut tog tag i renoveringen. Att han har en verkstad specialiserad på Volvo är nog till hjälp.

En till bild tagen precis innan det var dags att ta itu med renoveringen.

GT-instrumentering på plats bakom ratten.

Här har 165:an kommit tillbaks från blästraren. Rosten var särskilt svår runt en del rutramar.

Snyggt upplagd bild! Nu är det väl bara resten kvar att göra!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.