Nästa artikel
DEL 2: Den svåra färden
ARNE

DEL 2: Den svåra färden

Publicerad 13 maj 2011 (uppdaterad 13 maj 2011)
Nu har husbilen vilat över vintern och det är dags för besiktning. Bilprovningen godkänner inte bromsarna så …

… det blir nyrenoverade bromsar med nysvarvade bromstrummor innan det blir dags för återbesök. Nu går det bra och vi kan koncentrera oss på årets Ölandsresa.

Vid midsommartid ger vi oss iväg med extra många oljedunkar i bagaget. Jag passar även på att sätta in en till salu annons med bild i en motortidning, där jag även påpekar att motorn är något defekt. Även denna Ölandsresa förflyter utan problem, åtminstone ditresan.

Vi har nu varit några veckor på Neptuni Camping belägen i Byxelkrok. Medan Yvonne börjar plocka ihop våra pinaler går jag till receptionen för att göra vår slutbetalning.

Jag fortsätter med att koppla bort elen och starta gasolkylskåpet. Vi tar adjö av våra närmsta grannar Björn och Annika. Ner med kopplingen och i med ettan, efter tio meter ner med kopplingen igen, men nu händer något, pedalen far i botten och nu har hela pedalstället och startmotor lossnat.

Nu gick bilen inte längre att starta och jag går till receptionen för att få tillbaka vår plats. ”Det är precis fullbokat och din plats är redan uthyrd, vi kan dra ut din bil på vägen med vår traktor” blev svaret. Efter mycket om och men fick vi till sist dra bilen till ägarbostaden där vi även kunde koppla in ström.

Nu kunde konstateras att samtliga tre bultar som håller startmotor och pedalställ hade gått av. Nya kompisen Björn hjälpte hela tiden till och fixade så att vi åtminstone kunde använda en bult, de andra hade gått av och gick inte att få bort. Vi fick låna en gammal tving som jag najade fast med ståltråd. Nu fungerade det nästan som vanligt med det undantag att startmotorn krängde väldigt mycket varje gång pedalen trampades ner.

Nu hade vi 50 mil hem och om jag inte trampade ner kopplingen en enda gång på den sträckan skulle säkert allt bli bra. Med avstängd motor lades ettan i och med kopplingen uppe trycktes det på startknappen, nu var vi på gång och vänsterfoten lades i viloläge under förarstolen, sedan var det "bara" att växla på varv.

Vid Valdemarsvik stannade vi för att äta och jag kröp under och konstaterade att allt såg okej ut. Resterande hemresa förflöt utan mankemang och väl hemma ställde vi bilen för att nästa dag flytta bilen till en bättre plats. Jag trampar ner kopplingen och - pang - nu lossnade tvingen men vi var i alla fall hemma.

Efter några dagar kom det en spekulant och tittade på den defekta bilen som nu var mer defekt än när jag annonserade den. Killen som var spekulant bodde i Umeå och han prutade kraftigt. Han fick köpa bilen och jag hade ett problem mindre.

Undrar hur Umeåresan gick?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.