Bild
Nästa artikel
ARNE

Mc till körskola för att ta mc-kort!

Publicerad 9 april 2011 (uppdaterad 19 april 2011)
På Nynäsvägen i Gamla Enskede fanns det flera cykelhandlare på 50-talet och en av dem hade fått in en NV 125:a med ...

… Royal Enfieldmotor. Året är 1959 och den minst 10 år gamla motorcykeln var till salu för överkomliga 100 kronor.

Trots att jag ännu inte hade körkort slog jag till och köpte "fyndet". En moped i liknande skick hade varit dyrare att köpa, dessutom fick jag nu en "färdigtrimmad moped". Vid hemkomsten började jag att tuffa till den gamla mc:n. Ett jättestort Wynns Friction Proofing- märke klistrades på tanken. Nästan alla raggarbilar hade det och det såg tufft ut tyckte jag.

På den tiden lämnades inte bara skrotbilar efter vägarna, även motorcyklar lämnades åt sitt öde. Vid Nynäsvägen 100 meter hemifrån hade någon dumpat en större Engelsk motorcykel som det plockades delar från. Den stora "limpan” tog jag hand om för att montera på den lilla 125:an. Nu började den att se riktigt tuff ut tyckte jag och bestämde mig att nu är det nog hög tid att ta körkort.

Jag fick tips om Dahlbergs bilskola på Roslagsgatan. De hade även mc-utbildning. Hur tar man sig lämpligast dit? Jo, har man motorcykel är det väl lämpligt att man tar den. På med den röda toppluvan och iväg. Färden gick över Skanstullsbron och vidare Götgatan fram till vänster på Folkungagatan och vidare Söderleden söderut. Det fanns ju ingen tunnel på den tiden.

Plötsligt anar jag i ögonvrån ett ovälkommet fordon. En svart Dodge Kingsway 55:a glider upp bredvid mig och gör tecken att jag ska stanna vid vägkanten. På takets framkant satt en svart skylt med gula bokstäver: POLIS. Hade jag inte haft den löjliga toppluvan och den jättestora limpan så kanske uppmärksamheten varit mindre. Jag tillfrågades om ålder och jag sa sanningsenligt att jag hade fyllt sexton trots att jag nog bara såg ut som fjorton. På nästa fråga som gällde körkortinnehav svarade jag. ”Jag är just på väg till körskolan vilket även det stämde”.

”Du måste ju ha körkort innan du får köra sa poliserna”. ”Jaha”, sa jag och låtsades att jag inte hade någon aning om det. De snälla konstaplarna skjutsade mig till T-banan så jag kommunalt kunde ta mig till bilskolan. Motorcykeln låstes på platsen och nyckeln fick hämtas på polisstationen intill Folkungagatan av någon med körkort.

Jag tror att min morbror Erik hjälpte mig, han hade körkort och bodde i närheten, en riktig toppenmorbror. Motorcykeln skänktes senare till en arbetskompis på Posten där jag slet på min första arbetsplats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.