Nästa artikel
Fiat Uno – för alltid nummer ett
BLOCKHAREN

Fiat Uno – för alltid nummer ett

Publicerad 10 november 2010 (uppdaterad 17 december 2013)
Det är viktigt att se framåt när vintern tränger sig på. Planera för vår 80-talsträff nästa sommar. Ingen bil? Köp den här!

Blockharen har ännu en gång stött på en pärla. En helt orörd och välbevarad Fiat Uno ser man inte varje dag. Särskilt inte en som har lanseringsfärgen och dessutom bara rullat 4 700 mil.

Dyker du upp med den här bilen på nästa 80-talsträff är succén självskriven. Glöm dock inte ta bort överdragsklädseln som nämns i annonsen. Det är jättebra att den har funnits där. Men nu är det dags för detta exemplar att få blomma ut i all sin blå prakt.

Uno betyder ett på italienska och med det namnet gjorde Fiat klart att man siktade på förstaplatsen i försäljningsstatistiken med sin nya småbil som presenterades 1983. Detta kaxiga mål nåddes flera år i rad på den italienska marknaden, även i övriga Europa sålde Fiat Uno bra.

Inte bara det, Uno blev Årets Bil 1984. Men det var ganska väntat eftersom nästan alla nya Fiatmodeller de senaste 30 åren förärats den titeln...

Karossen var ett verk av Italdesign och tack vare några extra centimeter på höjden upplevs Uno som extremt rymlig för sin storlek. Över sex miljoner exemplar tillverkades i Fiats italienska fabriker fram till 1995. Efter att tillverkningen lagts ned i Italien fortsatte den i andra länder, i Brasilien under namnet Mille till exempel.

Länk till annonsen hittar du här till höger.

Raka linjer, mmm.

Samma färg som Blocket-fyndet.

Länk till annonsen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.