Nästa artikel
Utan tak som i Kiruna
BLOCKHAREN

Utan tak som i Kiruna

Publicerad 4 maj 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Tillfällig temperatursänkning avskräcker inte haren från att glutta på cabrioleter. Här bjuds en gyllene tillfälle...

Prissänkt med 15 tusenlappar skiner denna Mercedes cabriolet ikapp med vårsolen. Ett fynd! Men vänta lite - det ser lite tomt ut baktill. Inte en skymt av det vanligtvis så tyskt gedigna välstoppade tygtak som nerfällt tar mer plats i anspråk än dussintals hoprullade sovsäckar tillsammans.

På det glada 1920-talet var fyradörrars cabriolet i det närmaste obligatoriskt bland alla biltillverkare men fenomenet ebbade ut strax efter T- Forden. Lincoln Continental blev sist och bjöd, med en kraftansträngning att inte fungera som fällkniv, på lika generöst tillträde så sent som på 1970-talet.

Ursprunget för denna paradvagn är en Mercedes 200 från 1967. Seriöst ombyggd till S-klass står det i annonsen. Inredning i läder från en betydligt nyare W124 häver sig upp och motor från W123 ger betydligt bättre prestanda än originalmotorn. Märkestroget har varit ett hedersord, det märks.

Lättmetallfälgarna, vit instrumentbräda och lika vit ratt tyder på stor omsorg ända ner på detaljnivå och blir till pricken över i. Att hela härligheten endast kostar 850 kr att försäkra genom Svenska Veteranbilsklubben och därtill är skattebefriad får nästan ses som legaliserad skattesmitning.

Här säljs alltså en påkostad vagn långt från vanliga så kallade Kirunacabbar. Men absolut inget för den blyge - exponeringsfaktorn måste anses som extremt hög. I Las Vegas hade bilens framtoning med fenor, fräna Amerikalampor och gyllene lackering säkert bidragit till namnet The Golden Nugget.

TEXT: Stefan Wulff

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.