Nästa artikel
Bubbla klädd i jeans
P-MÄRKT

Bubbla klädd i jeans

Publicerad 20 juni 2011 (uppdaterad 20 juni 2011)
Bilspanaren Tomas Åström har siktat en VW 1303 från 1975. Men specialaren Jeans gjordes bara som 1200. Skumt.

Hela tretton folkabubblor har varit med här på bloggen tidigare så det kan ju tyckas lite överflödigt att skriva om ännu en. Nåväl det kan man ju tycka, men bilen i dagens inlägg är av en årsmodell som inte varit med tidigare. Och tittar man lite noggrannare ser man att är något mer som är intressant med den.

Denna bubbla är en Volkswagen 1303 från 1975, vilket var det sista året som bubblan såldes i Sverige. Bilen är i ett bländande skick! Inte så konstigt kanske då den haft två ägare och endast gått drygt 6 000 mil. Det som först fångade min blick var dock de små dekalerna på motorluckan och framhuven (det låter lite konstigt men motorn sitter ju bak och bagaget fram) med texten Jeans.

Sjuttiotalet var det årtionde då flest specialutgåvor av bubblan producerades. 1974 fanns exempelvis hela tolv olika! En av dessa var Jeans som baserades på den enklare 1200-modellen. Speciellt med den var bland annat att sätena var klädda med jeanstyg, stripes med texten jeans utmed sidorna och att allt krom på utsidan var svartmålat. Flera olika Jeans-utgåvor följde sedan: 1975, 1976, 1982, 1995 och slutligen år 2000.

Jeansmodellen blev så populär att ett särskilt kit togs fram 1974 så att alla kunde få Jeanslook på sin bubbla. I detta kit ingick bland annat stripes och dekaler, speciella navkapslar som skulle likna jeansknappar och så klart jeansöverdrag till sätena.

Att bilen på bilden inte är en äkta jeansbubbla utan en jeansifierad tar man enklast på att det inte är en 1200 utan en 1303. På oviktigt-vetandekontot kan man även lägga till att a:et i jeans ser annorlunda ut än på en äkta. Kofångarna har dock målats svarta vilket de äkta jeansbubblorna hade men inte de jeansifierade.

Nu kan det ju vara så att det fanns en 1303 Jeans också. Eller så kanske återförsäljarna utrustade nya bilar med kitet. Som vanligt när det gäller information om bilar på internet är det inte helt lätt att få den verifierad. Även den mest inbitne entusiasten som skrivit något kan ha, eller minnas, fel. Mina Jeans-kunskaper fick jag hur som helst främst via en sida som heter Special Edition Beetles. Kul och intressant läsning!

Frågan är när den här bubblan jeansifierades. När den var relativt ny eller har det gjorts på senare tid? Eller kan det vara så att den såldes så här ny? Har någon samlat på roliga tillbehör som har väntat på att få monteras på den rätta bilen? Kommer den att få ytterligare Jeans-tillbehör? Jag avslutar med dessa obesvarade frågor och med ett konstaterande: Gamla folkvagnar är sällan ointressanta!

Ett inlägg från: bilspanaren.blogspot.com

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.