Nästa artikel
Ljusning för Saabmuseet?
SAABsamlingarna

Ljusning för Saabmuseet?

Publicerad 13 januari 2012 (uppdaterad 13 januari 2012)
Sedan Saab-konkursen blev ett faktum har många oroats över vad som ska hända med Saabmuseets samlingar. Nu verkar en lösning finnas.
I höstas berättade vi att Kronfogden varit på Saabmuseet och förberett för utmätning av tillgångarna där. Museet i Trollhättan fortsatte dock hålla öppet som vanligt, det var aldrig någon akut risk att det skulle bommas och samlingarna skingras när Saab gick in i rekonstruktion, men med det slutgiltiga konkursbeslutet förändrades återigen bilden.
Sedan årsskiftet har man dock hållit stängt, framtiden har varit oviss. Trollhättans kommun har tidigare klargjort att de inte har möjlighet att köpa upp och förvalta samlingarna på grund av de höga driftkostnaderna. Nu är de redo att erbjuda visst finansiellt stöd tillsammans med Västra Götalandsregionen. 
Innovatum som driver teknikparken på gamla Nohab-området där museet finns har erbjudit sig redo att ta över, och förhandlar just nu med konkursförvaltarna hur detta bäst skall gå till. Vi kan hoppas att Innovatum får ta över hela verksamheten intakt. När museet öppnar igen är dock oklart.
Många är måna om att museets samlingar inte ska styckas upp, och vi får hoppas så inte sker. 
Saabveteranerna har erbjudit sig att hjälpa till med frivilligpersonal, likaså många andra inom Innovatum som tidigare arbetat på museet likaså och detta ses också välkomnande för att hålla nere framtida driftskostnader för den unika samlingen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.