Nästa artikel
Klassisk Concorso
Träffreportage

Klassisk Concorso

Publicerad 18 juli 2012 (uppdaterad 19 juli 2012)
I Klassiker 7/2012 kommer ett stort reportage från årets Concorso Villa d'Este, här är så länge ett litet smakprov på vad som väntar!

Första utställningen arrangerades 1929 och i modern tid har evenemanget varit en tradition sedan 1999. Platsen i sig är nästan lika ögonbedövande som bilarna. Comosjön ligger i dramatisk bergsnatur och är ca 400 meter djup. Av magnifika Villa d’Este – i dag ett hotell stort som Grand Hotel i Stockholm och ursprungligen byggt som sommarhus – syns nästan ingenting från den slingriga vägen, men innanför portarna breder sagolika vyer ut sig.

Bilarna handplockas av en expertgrupp. Varje år behandlar man 150 förfrågningar och önskemål från hela världen, men bara ett 50-tal bilar väljs ut. Man besöker varje enskild ansökare och synar bilen på plats före utställningen, vare sig bilägaren bor i Australien, Kina eller – som en av dem i år – Argentina. Endast världens absolut mest enastående bilar får vara med. Arrangemanget är minutiöst korrekt upplagt och formligen osar exklusivitet och svårt välbärgade människor – samtidigt som atmosfären är varm, glad och lätt uppspelt. Så är också en champagnetillverkare en av medarrangörerna, förutom huvudmannen BMW.

Otroligt nog visas bilarna inte bara för ett slutet sällskap. I närliggande Villa Erba-parken ställs alla ekipagen ut för allmän beskådan, utan skyddsrep eller andra begränsningar. Att se två italienska sexåringar sparka plastboll intill en Ferrari 250 GTO och en 250 LM är en smula magstarkt kan jag lova!

Förutom bilarna finns också en motorcykelutställning och en speciell utställning med BMW-tävlingsbilar från olika decennier. Allt på unikt hög nivå.
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.