Nästa artikel
Chevrolet S10: Howdy!
våra klassiker

Chevrolet S10: Howdy!

Publicerad 11 maj 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Bo Legelius försöker övertyga sig själv och andra om att han köpt en entusiastbil. Med beer door. Som inte går att öppna.

Min Austin A70 lastbil 1953 års modell börjar uppvisa ålderskrämpor. I och för sig inte så konstigt eftersom den verkligen fått slita sedan renoveringen 1980. Att göra en ny renovering har jag ingen lust med men det säger sig andra i familjen kunna tänka sig.

Bra, då kan jag köpa en nyare pickup. Jag fastnar för Chevrolet S10, eftersom den är lagom stor och eftersom det finns gott om dem på Blocket. GM i Sverige verkar ha tagit in ganska många åren 1996–2002. De flesta är hårt slitna arbetsbilar även om miltalen inte alltid är så höga.

Efter några veckor hittar jag en fyrhjulsdriven S10 som beskrivs som ”ingen byggarebil” och välskött. Det är en -99:a som gått 12 000 mil och den finns i närområdet. Att den har det mindre stepside-flaket är enda avsteget från önskelistan och jag åker genast för att titta. Väl på plats ger både säljaren och bilen ett bra intryck och jag bestämmer mig direkt.

Min S10 har den förlängda hytten med vad som kallas ”beer door” – den lilla bakdörren på vänster sida som man öppnar när man lastar ölbackar vid besök i sin lokala drive-in liquor store. Fast dörren går inte att öppna för handtaget har gått sönder. Det har det gjort på nästan alla S10 och i USA har det vuxit upp en cottage industry som smider ersättningshandtag i aluminium. Ett sådant har jag beställt på eBay för 170 kr inkl frakt vilket är 600 kr mindre än vad originaldelen kostar i Sverige.

På vägen är S10:an bekväm som en personbil. Det är på bekostnad av lastkapaciteten som bara är 590 kg. Konkurrenterna från Japan lastar betydligt mer men är därför mycket hårdare avfjädrade och stötiga i gången utan last.

Nu kan man ju fråga om min S10 platsar under vinjetten Våra klassiker. Det är dock inte den första 90-talaren med rattautomat vi presenterat här och Träffpunkt 90 är nog bara runt hörnet.

Sedan tycker jag att S10 har klassiska linjer men det kanske beror på att jag inte gillar dagens bilmode där alla bilar ser ut som kutryggiga dammsugare med en massa disharmoniska plåtveck kors och tvärs. Jag säger bara Nissan Juke. Eller heter den Joke?

Just det, grumpy old men drive pickups.

Gnälliga gamla gubbar föredrar flak och hästar på avstånd.

Chevrolet S10 4x4 Pickup 1999

Ägare: Bo Legelius, skribent
Fågel: Utsikten över med­trafikanterna.
Fisk: Otillgängligt reservhjul.
Mittemellan: Litet men fint flak.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.