Bild
Nästa artikel
Austin Cooper 1967

42-åringen får ny gnista!

Publicerad 29 oktober 2009 (uppdaterad 17 oktober 2013)
Fredrik Nyblads Austin Cooper får äntligen tänddelarna bytta, och visst blev det en ny gnista i den 42 år gamla Hundkojan.

Entusiastbilar ska användas är något som vi är överens om på Klassikerredaktionen, men när jag på morgonen den 14 juni skulle åka till Klassikersprinten så tvekade jag ändå att ta ut min Austin Cooper 1967. Det regnade, och det skulle fortsätta att regna v ä l d i g t mycket hela dagen.

På väg hem från Skepptuna började min Hundkoja gå bluddrigt, vilket jag uppfattade som att fukt kommit in i fördelardosan. När jag stannat och står nerböjd över fronten för att täcka över grillen med en bit kartong så såg jag en gestalt i läderjacka i ögonvrån. Efter ett ögonblick av oro över vad det var för skum person som plötsligt uppenbarat sig så presenterade sig läderjackan. Det visade sig vara den i Hundkojekretsar kända serietecknaren Ydronlinas pappa, Carl de Boulloche som var ute och åkte i sin 90-talsmini och sett en annan Hundkojeförare i nöd. Någon akut hjälp behövde jag inte och ett seriealbum fick jag med mig hem.

När jag kommit till mitt garage hittade jag en mindre insjö i golvet. Ljuddämpning och mattor fick tas ur att torkas. Men desto värre var att bluddrandet inte försvunnit en vecka senare. En inspektion av rotorn i fördelardosan visade att den var mer än lovligt glapp och tändkablarna har så vitt jag vet aldrig bytts under de 25 år jag ägt bilen.

Vilt bluddrande tog jag mig ut till Jana Motors i Bålsta som raskt bytte fördelardosa och rotor, tändkablar och tändspole. Den sistnämnda ersattes av en ny originaldel från Lucas - tillverkad i afrikanska Gabon.

Resan hem till Stockholm företogs med en ny livsgnista i Hundkojan. Nästa gång SMHI utlovar rekordnederbörd behöver jag inte oroa mig!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.