Bild
Nästa artikel
våra klassiker

Nya lager före kall lager

Publicerad 11 maj 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Passaten mullrar som en V8. Joakim Dyredand byter lager på framhjulen och ser nästa problem vid horisonten.

Jag hade satt mig på färjan till Gotland och köpt mig en VW Passat LS anno 1975. Varför? För att jag redan har en grön BMW 316 från 1978 förstås. Nu har jag alltså en samling med ett tema: gröna tyska bilar med två dörrar och rötterna i 1970-talet. Mer om förvärvet kan du läsa under rubriken Fira med färja här till höger.

Redan vid provkörningen i Visby kunde jag konstatera att bilen lät riktigt illa. Jag lyckades pruta lite lagom och sedan följde lååångsam skräckresa från färjeläget i Nynäshamn.

Passaten, den heter Martin efter förra ägaren, sov sedan vintersömnen i mitt garage med sällskap från Kermit – min BMW.

Vinterrenoveringen begränsades till att jag satt på pianostolen i garaget med en kall lager, eller ale, i handen och njöt av radarparet framför mina ögon. Ölintresset är stort, men det blev dags att fokusera på annan lager nu. Jag begav mig till redaktionens langare av bildroger, GKG Reservdelar.   

Med två lager (inte vätskan) i handen och mekboken lusläst insåg jag att här blir inget gjort. Det behövs en hjullagerpress. Rolf Lundblad Motorservice ligger på gångavstånd från mitt hem. Ett samtal till Rolf och vi beslutade att mötas upp så snart snön lämnat marken. Vilket typ aldrig hände.

Tummarna kliade så det blev ett minijobb medan snön lyste smutsvit på marken. Överdragsklädseln plockades bort en kväll och lycklig påträffade jag en hel och i det närmaste orörd originalklädsel. En stolsdyna hittades under överdraget på förarplatsen. Någonstans på Gotland står alltså ett köksmöblemang som är en dyna kort. Hoppla. 

På snöfri gata i slutet av april rullade mullrande Martin till Lundblad och lagerbyte skedde. Tyvärr framkom även att skivorna var tunna som stenkakor och beläggen obefintliga. Med den här biltypen behöver man inte gräva djupt i plånboken så jag slog på stort.

Färden hem blev tystare, om än inte ljudlös. De bakelithårda däcken blir nästa punkt på listan. Och motorn, den går inte riktigt rent. Fortsättning följer.

Vilket är nytt och vilket är utslitet? Gissa ...

VW Passat LS 1975

Ägare: Joakim Dyredand, webbredaktör
Fågel: Rullar utan muller.
Fisk: Motorn behöver en omgång. Däcken hårda som bakelit.
Mittemellan: Där sitter jag, med ­plånboken.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.