Nästa artikel
Volvo 240: Nu med varvräknare
VÅRA KLASSIKER

Volvo 240: Nu med varvräknare

Publicerad 13 oktober 2011 (uppdaterad 18 oktober 2011)
Det finns mer och mindre nödvändiga mätare i en bil. Varvräknare är ett måste, tycker Carl Legelius.
Min Volvo 240 GL har servostyrning. Den har dragkrok och motorvärmare. Den har också en reflexramp men den ligger fortfarande kvar i originalkartongen. Sedan har den inte så mycket mer. Och det tycker jag är bra. Ju mindre utrustning desto mer känns den som en Volvo 240. Vilket den ju är.
Men en sak har jag saknat: Varvräknare.
Varje gång man vill veta hur snabbt vevaxeln roterar får man istället veta hur sen man är. På varvräknarens naturliga plats sitter en stor klocka. 
Alltså har jag hållit lite koll på Tradera och Blocket efter en varvräknare – och en liten klocka att sätta i konsolen bredvid mätarhuset. Men de är dyra, mycket dyra. Och jag är snål.
Därför har saken fått bero. Hela sommaren. Men på Falumarknaden fann jag plötsligt en hel instrumentpanel till en 240. Sprucken och blekt men i den satt ett mätarhus med varvräknare och en liten klocka! Billigt, mycket billigt. Och det är ju bra när man är snål.
Men att montera varvräknaren – skulle jag klara det själv? Jodå, efter två sekunders googlande hade jag hittat dels original monteringsbeskrivning i pdf-form på www.240.se, dels ett par inlägg på olika forum som exakt beskrev arbetsordningen. ”Självinstruerande” var ett ord som återkom om Volvo 240:s uppbyggnad. Lät lovande.
Och det visade sig att allt var fördraget, sladden till tändspolen, kablarna till instrumenten. Allt hade bara legat där och väntat på en varvräknare i 24 år.
Plopp, plopp, klart på 28 minuter. Tack Volvo! När jag vred på nyckeln och den nya mätaren hoppade igång kände jag mig som en mästermekaniker. Till och med klockan verkar gå rätt.
Nu måste jag ha fler mätare att sätta i mittkonsolen – det är som ett gift. Volvo hade en fantastisk palett att erbjuda – kolla listan här: http://www.240.se/instrument/
Econometer, oljetemp, voltmätare och analog utetempmätare står på önskelistan. Men det ska vara billigt. Mycket billigt.
 

Text: Carl Legelius

carl.legelius@klassiker.nu

Hurra, ett mätarhus med varvräknare!

Det skulle passa fint här

Men hur gör man? Jo man hittar original instruktion på nätet och skriver ut.

Efter tio minuter är det gamla mätarhuset borta. Bara att skruva ur klockan, sätta in varvräknaren på dess plats och ansluta med fördragna kablar.

Hurra, ett mätarhus med varvräknare!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.